Q&A Meditationsforløb

Hvad er meditation?

Susan Wiesenberg:

“Meditation er en mental aktivitet, som du udøver i siddende eller liggende tilstand.
Det handler om, at du lærer at styre din opmærksomhed. Du kanaliserer hele din bevidsthed hen på et bestemt punkt eller objekt. Det kan f.eks. være på fornemmelsen og bevægelsen af dit naturlige åndedrag, visualisering af indre billeder, et ord eller en sætning”.

Hvilke fordele er der ved at meditere?

Susan Wiesenberg:

“De er meget individuelle. Jeg kan og vil ikke love dig noget som helst konkret. 
Men jeg kan nævne nogle af de ting, som mange undersøgelser viser, at mennesker får ud af at meditere på tværs af religioner, lande, køn og alder:

  • Større indre ro
  • Mere fokuseret og mere i balance
  • Større glæde og mere livskvalitet
  • Mindre stresset
  • Lavere blodtryk
  • Mere kærlig, omsorgsfuld og empatisk
  • Lettere adgang til spirituel indsigt
  • Mere kreativ” 
Er meditation religiøst?

Susan Wiesenberg:

“Det var det i sin udgangspunkt for hundreder af år siden. Her brugte man det til at opnå en forbindelse til det guddommelige.
Det er ikke den måde, de fleste europæere anvender meditation på i dag.
Du behøver ikke at have en religiøs tilgang til livet for at meditere”. 

Findes der forskellige former for meditation?

Susan Wiesenberg: 

“Ja, der findes mange forskellige former. Det bliver for langt at remse dem alle op her. Men fælles for dem alle er, at du lærer at styre din opmærksomhed. Du vil sandsynligvis opleve, at du selv får lyst til at ændre din meditationsform i takt med at du bliver mere trænet i det. I starten vil du have mere brug for en træner, der guider dig imens du mediterer, end du vil efter nogle måneder”.

Jeg skal arbejde lige bagefter. Bliver jeg forpustet og kan ikke lave noget i en time efter?

Susan Wiesenberg:

“Du bliver ikke forpustet. Tværtimod. Og du kan sagtens arbejde bagefter. Men du kan formentlig mærke en positiv forandring i både din mentale og fysiske tilstand” 

SKAL jeg sidde i skrædderstilling, for det tror jeg ikke, at jeg kan holde ud særlig længe.

Susan Wiesenberg:

“Det behøver du ikke. Det er helt op til dig. Det er ikke som i yoga, hvor det handler om at udfordre kroppen. Meditation skal være behageligt.
Det kræver ikke noget af din fysik”.

Hvordan foregår en træningstime?

Susan Wiesenberg:

“Inden du møder op har jeg forberedt rummet til dig.
Jeg anvender æteriske olier og har stillet en diffuser op, så du indånder olier, der er behagelige at dufte til, imens du mediterer.
Jeg har luftet godt ud i rummet og gjort stole og liggeunderlag klar.
Jeg har stillet vand frem til dig og tændt for noget afslappende musik.
Både lyde og dufte er vigtige for en optimal oplevelse.
Vi starter med udstræknings- og afspændingsøvelser.
Så laver vi vejrtrækningsøvelser.

Dernæst laver vi meditationsøvelsen.
Programmet kommer til at variere i takt med, at du kommer længere hen i det og i takt med, hvordan det går dig” 

Jeg tror ikke, at jeg kan finde ud af at meditere. Jeg har prøvet et par gange, men tankerne flyver afsted med mig. Tror du, at jeg kan lære det?

Susan Wiesenberg:

“Alle kan lære at meditere, men det kræver træning. 

Lad mig give dig et eksempel: du starter heller ikke med at løbe en maraton. 

Du begynder at træne ligeså stille. I starten er det måske en blanding af, at du går og løber. Så begynder det at være rent løb et par km eller 3. Efter et par uger sætter du det op til 5 km, og måske begynder du også at ændre rute. Efter lidt tid er du klar til at løbe i terræn, hvor du både løber op og ned af bakker. Og efter et år eller to føler du dig klar til at prøve kræfter med en halv maraton. Og så endelig efter dette begynder du at træne op til en hel maraton.  Alt, hvad man vil mestre kræver øvelse og træning. Det gør det også med meditation”.

Har du undervist andre klienter før mig?

Susan Wiesenberg:

“Ja, jeg har undervist i meditation med udgangspunkt i mine egne meditationer.
Jeg har selv skrevet meditationer og guidet andre og kan derfor også guide dig.
Jeg har blandt andet meditationshold i København, hvor jeg træner unge mennesker i at meditere. Derudover har jeg flere års undervisningserfaring af voksne. Jeg har bland andet været fast underviser hos IBC i Kolding”.

Hvis jeg skal træne derhjemme imellem træningen, hvor lang tid skal jeg sætte af til det?

Susan Wiesenberg:

“Hvis du har prøvet at meditere og hvis du kun har gjort det i under 20 minutter, vil du muligvis have oplevet, at du ikke kunne mærke nogen effekt. Mange oplever, at det først er efter 20 minutter, at de kommer ind i den egentlige meditative tilstand, hvor det føles behageligt at være. Den tilstand vil man gerne være i et stykke tid, inden man skal tilbage til en mere almindelig tilstand. Så derfor er 40 minutter et godt sted at starte, når man er utrænet”. 

Jeg har både hørt og læst, at man kun behøver at meditere i 10 minutter, for at det virker. Hvorfor skal jeg så træne derhjemme i 40 minutter hver dag?

Susan Wiesenberg:

“Det er rigtigt, at 10 minutters afslapning et par gange i løbet af en arbejdsdag kan være effektivt. Men det er for de flestes vedkommende først når de er meget trænede at man kan bringe sig selv til en rigtig meditativ tilstand på 10 minutter. Selvfølgelig er 10 minutters fred og ro bedre end ingenting”.

Jeg troede, at man sad op og mediterede, men du skriver også noget med et liggeunderlag?

Susan Wiesenberg:

“Grunden til at du skal ligge ned undervejs er, at du skal lave både liggende og siddende vejrtrækningsøvelser, som er en vigtig del af at meditere. I starten kommer du til at træne dette en hel del. Der vil også komme afspændingsøvelser i slutningen af programmet, hvor du ligger ned. Jeg medbringer i udgangspunktet en træningsmåtte, men hvis du har din egen, eller hvis du ønsker en særlig måtte, så er du velkommen til at bruge den. 

Skal jeg gøre noget i mellem træningstimerne?

Susan Wiesenberg:

“Ja. Meditation kræver fokus og træning på daglig basis. Nogle dage mere end andre. Du får nogle meditationer af mig, som jeg har indtalt til dig, som du kan bruge, når vi ikke er sammen.
Du modtager en notesbog, som jeg opfordrer dig til at gøre notater i. Det kan være tanker, du får undervejs. Og det kan være deciderede ændringer, som sker med dig i løbet af programmet. Nye måder at være sammen med andre på. At du føler dig mere nærværende og mere fokuseret m.m.

Der vil helt sikkert ske noget, som du vil opleve som fremskridt eller forandringer. Og det kan være godt at skrive ned, for at du ikke glemmer det igen i en travl hverdag”.

Jeg har hørt, at nogle mediterer, inden de skal sove, for at kunne falde i søvn. Er det så ikke en dårlig idé, at træne midt på en arbejdsdag? Jeg skal jo ud og præstere noget lige bagefter?

Susan Wiesenberg:

“Det er rigtigt, at mange bruger meditation til at falde i søvn på. Men der er også mange, der bruger meditation til at få energi af. Der findes forskellige meditationsformer og teknikker og i dit program med os, arbejder vi primært med dem, der giver dig energi. Men er du i en fase, hvor du føler dig meget presset og måske næsten stresset, så vil det ikke være formålstjenligt at give dig teknikker, der giver dig energi. Så vil vi i stedet arbejde på, hvordan du kan komme ned i energi. Men det er ikke det samme som at falde i søvn. Det kræver en helt særkskilt form for meditation”.

Jeg synes, jeg har godt styr på min egen livsstil. Jeg spiser sundt, og jeg sover godt og længe nok. Jeg motionerer også, som jeg selv mener, at jeg bør gøre. Jeg vil egentlig bare gerne have lov til at gå til meditation. Kan jeg ikke det uden at få lagt en plan for min livsstil?

Susan Wiesenberg:

“Vores kongstanke er, at du får den mest optimale mentaltræning, når du kombinerer meditation med dine øvrige prioriteter i både dit privat- og arbejdsliv. Det er derfor, at vi tilbyder det som en pakke. Men hvis du ikke føler dig presset og udelukkende blot ønsker at forebygge pres, og du blot ønsker at have din helt egen personlige meditationstræner i hjemlige omgivelser, så kan vi godt tilbyde dig dette alene”. 

Hvad nu, hvis jeg kun ønsker at købe en måneds meditation ad gangen i stedet for 3 måneder?

Susan Wiesenberg:

“Det er min erfaring, at det tager 3 måneder, før du behersker meditation i en grad, så du virkelig kan mærke, at din mentale form ændrer sig. Da mit formål er at træne dig med et resultat for øje og da jeg ved, at det ikke  vil give mening at stoppe træningen inden de første 3 måneder er gået, tilbyder jeg ikke et program, der varer mindre. Når de første 3 måneder er gået, kan vi godt lave en aftale for en måned”

I vores virksomhed er vi ikke vant til at betale, før vi har modtaget en vare. Så vi ønsker først at betale efter, de 3 måneder er gået.

Susan Wiesenberg:

“Du skal ikke se os som en traditionel B2B virksomhed. Vi sidestiller os med en tennistræner eller en personlig fitnesstræner, selvom det foregår i din virksomhed eller hjemme hos dig privat. Så du skal se det som et rådgivnings- og undervisningsklippekort, som du betaler for, når du køber det. Det betyder også, at du ikke får pengene tilbage, hvis du dropper ud af programmet. Derfor bruger vi god tid i starten på at sikre, at du virkelig er motiveret for at gå i gang”.

Jeg kan have svært ved at låse mig fast på en ugentlig træningstime hjemme eller på kontoret, da jeg nogle gange er ude at rejse. Får jeg så den time i den anden ende?

Susan Wiesenberg:

“Efter en måneds tid vil det godt kunne lade sig gøre, at du træner sammen med mig online fra det sted i verden, hvor du opholder dig. Det er ikke optimalt, da jeg bruger både musik og dufte under træningen, men det kan godt lade sig gøre. Hellere gøre det online end at springe det over”.

Hvad nu, hvis jeg bliver forhindret i træningen. Kan jeg så få det flyttet til en anden dag?

Susan Wiesenberg:

“I det omfang, det kan lade sig gøre, vil jeg bestræbe mig på at imødekomme det, men alle mine klienter får tildelt en ugentlig tid med udgangspunkt i geografi og personlige præferencer. Så det vil have 1. prioritet”

Er du er interesseret i at høre mere om et meditationsforløb?

Hvis du er interesseret i et meditationsforløb
– hvadenten det skal være med eller uden livsstilsforløb – så er du velkommen til at ringe til Susan på 20 61 51 50 eller send en mail til susan@wiesenberg.dk for et uforpligtende møde.

Denne hjemmeside anvender cookies. Hvis du fortsætter på siden accepterer du vores brug af cookies.   Læs mere